Dwa tygodnie przed rozpoczęciem działalności należy złożyć w Inspekcji Sanitarnej w swoim rejonie wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Okna są jednym z istotnych elementów w lokalu, na które inspektorzy zwracają uwagę podczas kontroli.
Warto dobrze przygotować się do wizyty, aby uniknąć dodatkowych kontroli i przyśpieszyć proces otwarcia lokalu. Należy przede wszystkim zadbać o czystość okien i ram okiennych. Należy zapewnić możliwość wietrzenia pomieszczeń przez otwarcie okien, w przypadku wyżej położonych okienek powinny one mieć uchwyty dostępne z powierzchni ziemi. Każde otwierane lub uchylne okno powinno być zabezpieczone przed dostępem insektów, a w przypadku niżej położonych okien lub okienek piwnicznych przed dostępem gryzoni.
Standardowe moskitiery przeciw owadom są z powodzeniem montowane w licznych restauracjach, barach, na stołówkach oraz lokalach gastronomicznych, jak również w szkołach, żłobkach i przedszkolach. Coraz częściej klienci decydują się również na montaż moskitier z siatką aluminiową, które stanowią dobre zabezpieczenie przeciwko zarówno insektom, jak i owadom (dzięki zastosowaniu gęstej siatki z małymi oczkami). Dzięki zabezpieczeniu okien moskitierami łatwiej zachować czystość i higienę pracy w kluczowych pomieszczeniach, co jest bardzo istotne w branży spożywczej.
Więcej na temat moskitier znajdą państwo na podstronach ich poświęconym: tj. moskitiery standardowe ramkowe oraz moskitiery z siatką aluminiową, natomiast na temat okien w gastronomii i przemyśle spożywczym pisaliśmy we wcześniejszem wpisie na ten temat:
Moskitiery w lokalach gastronomicznych i w pomieszczeniach produkcyjnych